Mitt hus i skogen

av | maj 15, 2019

 

En bro med runda plattformar, röda ”flätade” räcken och tunna vita segelmaster upp i skyn. Så otroligt vacker! Elafur Eliasson kan konsten att göra världen bättre, vackrare, roligare. Han berättar en saga med sina verk. Han tillför poesi till byggd miljö. Han vågar hela vägen.

Cirkelbron är, förutom en bro, en ”sociala skulptur”. Bron består av fem förskjutna cirkelformade plattformar med var sin mast, som var och en har en cirkel. Med cirkelbron har Köpenhamn nått ännu ett steg i ambitionen om att man ska kunna gå, cykla, springa längsmed vattnet hela hamnen runt.Flera broar är på väg och snart är cirkeln sluten. Olafur Eliassons idé med cirklarna är kopplade till de många cirklar som finns på ett sjökort, att kompassen är rund. Olafur hoppas att bron ska inbjuda till att man stannar upp och kikar runt omkring på de olika upplevelser vid hamnen, sätter ner hastigheten eller t.o.m sätter sig ned en stund.

Var ligger Cirkelbron och hur kommer man dit? Cirkelbroen ligger på Christianshavn mittemot ”Den svarta Diamanten”. Från Malmö ta tåget mot Köpenhamn. Gå av på Örestad station och byta till metron mot Vanlöse. Gå av på Christianshavn station. Härifrån är det en 5 min promenad längsmed kanaler och utecaféer.