om mig och Mem arkitekter AB

Min ambition är att tillsammans med min kund skapa funktionell och trivsam arkitektur inom en realistisk budget. Jag drivs av ett stort intresse av att dela med mig av mina tankar och ideér om hus och rum och av att samtala med människor om arkitektur.
I Sverige har typhusmarknaden och entreprenörer under många decennier haft alldeles för stort inflytande över vad som byggs och hur. Det önskar jag vara med att ändra på. Att skapa goda, vackra rum och hus inom en rimlig budget ser jag som en intressant och nödvändig utmaning. Som att laga god mat med få men goda ingredienser. 
Det behöver inte blir dyrare för att man anlitar en arkitekt!

Jag är övertygad om att våra rum påverkar vårt sinne mycket mer än  vad vi kanske tror. Från vår barndoms rum med knirrande golv, mormors kök med kaffedoften. Doften som mötte oss när vi öppnade sommarstugan efter den långa vintern. Klassrummet med svarta tavlan och skrapet av stolar. Köket i vår första lägenhet. Vardagsrummet där vi firade vår barndoms jular. Kyrkorummet med stearindoften och akustiken som får oss att dämpa våra röster. Rummen blir en intim ram runt minnet av våra liv. Materialens struktur, hur ljuset faller på en vägg, hur eftermiddagssolen varma ljus når golvet, hur det doftar och om ljudet är behagligt. Jag är övertygad om att olika rum bjuder in till olika slags samtal och känslor inom oss.

Förutom att rita hus har jag andra ben att stå på. Jag guidar arkitekter, fastighetsfolk, stadsbyggnadskontor och lekmän runt i Köpenhamn för att dela med mig av dansk arkitektur. Jag vill visa hur man i Danmark arbetar med stadens rum på ett fabulerande, demokratiskt och lustfyllt sätt. Dessa turer kallar jag för ”Arkitektursafari i Kongens By” (läs mer).

Parallellt med att rita hus har jag genom åren
arbetat med att undervisa i arkitektur i olika sammanhang.

Jag är utbildad arkitekt på Chalmers Tekniska Högskola och på Kunstakademiets arkitektskole i Köpenhamn.

Behöver du hjälp med ett husprojekt, kontakta mig redan idag!

 

Sagt från tidigare kunder:

”Att renovera ett uthus från sent 1800 tal kräver sin arkitekt.
Efter att ca 3 olika arkitekter med välkänt renomme, misslyckats med att finna hållbara och funktionella lösningar så fick jag till slut kontakt med Karin.
Karin tog sig an renoveringen, material val och lösningar som de tre tidigare hade gått bet på.
Slutresultatet blev ur ett estetiskt och funktionellt slag, 100 humlor av 100 möjliga.
Jag skulle med nöje lämna henne mina allra bästa rekommendationer! ”  Robert Persson Kraft

”Kunnig, proffsig och otroligt duktig på att lyssna in och identifiera behov och önskemål! Fantastisk känsla för rum, material, funktion och form. Kan varmt rekommendera Karin!” Calill Odqvist

”Vi anlitade Karin när vi byggde vårt sommarhus i Bohuslän, huset stod färdigt 2011. När vi byggde ett attefallshus som stod färdigt 2022 anlitade vi Karin igen. Karin har en otrolig känsla för hur husen ska placeras på tomten och husens utformning i förhållande till våra önskemål och behov. Det har blivit precis så bra som vi drömde om och vi har fått ett sommarställe där det är vilsamt att vara, både för ögat och för själen. Vi kan verkligen varmt rekommendera Karin.”  Anna Forsgren

Vi, familjen och jag satt med en tomtbit som ställde krav. Ja, kommun och bygglov satte mer än krav, de satte myror i huvudet på oss. Så vi sökte hjälp. Karin såg med sitt öga för originella lösningar, sin utsökta känsla för estetik och öra för våra behov hur huset kunde bli. Ett vackrare och smartare hus än vi kunnat föreställa oss. Snickarna som sedan kom och såg ritningarna nickade gillande. Grannarna suckade lätt avundande. Bygglovshandläggaren okejade. Och vi, familjen jublade, ”Karin grejade de’”
Karin Hvid Rydell är i våra (och grannarnas…) ögon en kunnig och originell arkitekt med utsökt smak, känsla för att passa in byggnaden i samspel med plats, väderstreck och ljus, och förmåga att komma med lösningar som lång överträffar beställarens förväntan. En arkitekt jag verkligen rekommenderar.”  Lasse Frid