att anlita en arkitekt

Att bygga hus kan verka stort och svårt men genom att anlita en arkitekt blir processen enklare. Arkitekten hjälper dig att analysera dina behov och ideér och kan förutse konsekvenser i ett tidigt skede. På så sätt kan man undgå att göra misstag och samtidigt få ett hus precis så som man vill ha det.

Men blir det inte dyrare att anlita en arkitekt än att exempelvis köpa ett kataloghus eller välja en annan nyckelfärdig lösning? Nej – ett arkitektritat hus behöver inte bli dyrare än andra, till synes enklare lösningar. Ett omsorgsfullt arkitektarbete kan rent av innebära en besparing, genom att arkitekten kan hjälpa dig att hitta billigare alternativ genom omdisponeringar eller yteffektiva och flexibla lösningar. Exempelvis är varje sparad kvadratmeter en minskad bygg- och uppvärmningskostnad. Arkitekten ser till att processen är styrd och kontrollerad så att inga oförutsedda överraskningar uppstår. Ett bygge är en levande process och svår för en lekman att styra.

Vi hjälper till med allt som har med husbygget att göra: rådgivning, tidsplaner, idéskisser, bygglovsriningar, förfrågningsunderlag, byggritningar, kontakt till myndigheter etc. Förfrågningsunderlag används till att ta in pris från olika byggare. Ju tydligare och bättre underlag byggaren får, ju smidigare blir processen och du har möjlighet att kontrollera dina kostnader genom byggprocessen.

Det lilla arkitektkontorets fördel är att dialogen med kunden blir nära och enkel. Tillsammans formulerar vi de krav som ger bästa möjliga lösning för er. Arkitekten är inte bara en som ritar upp ett förslag, utan en diskussionspartner med vilken du resonerar dig fram till en lösning som bäst svarar till de behov du har.

Det viktigaste för dig är att du får ett hus som verkligen fungerar, är riktigt
trivsamt och känns bra i magen. Och att du får ett hus som håller i längden.
Då blir det en klok investering för dig och kommande generationer. Ett hus ska
leva länge, gärna 100 år, minst.

Behöver du hjälp med ett husprojekt, boka ett oförpliktigande möte.

Sagt från tidigare kunder:

”Att renovera ett uthus från sent 1800 tal kräver sin arkitekt.
Efter att ca 3 olika arkitekter med välkänt renomme, misslyckats med att finna hållbara och funktionella lösningar så fick jag till slut kontakt med Karin.
Karin tog sig an renoveringen, material val och lösningar som de tre tidigare hade gått bet på.
Slutresultatet blev ur ett estetiskt och funktionellt slag, 100 humlor av 100 möjliga.
Jag skulle med nöje lämna henne mina allra bästa rekommendationer! ”  Robert Persson Kraft

”Kunnig, proffsig och otroligt duktig på att lyssna in och identifiera behov och önskemål! Fantastisk känsla för rum, material, funktion och form. Kan varmt rekommendera Karin!” Calill Odqvist

”Vi anlitade Karin när vi byggde vårt sommarhus i Bohuslän, huset stod färdigt 2011. När vi byggde ett attefallshus som stod färdigt 2022 anlitade vi Karin igen. Karin har en otrolig känsla för hur husen ska placeras på tomten och husens utformning i förhållande till våra önskemål och behov. Det har blivit precis så bra som vi drömde om och vi har fått ett sommarställe där det är vilsamt att vara, både för ögat och för själen. Vi kan verkligen varmt rekommendera Karin.”  Anna Forsgren

Vi, familjen och jag satt med en tomtbit som ställde krav. Ja, kommun och bygglov satte mer än krav, de satte myror i huvudet på oss. Så vi sökte hjälp. Karin såg med sitt öga för originella lösningar, sin utsökta känsla för estetik och öra för våra behov hur huset kunde bli. Ett vackrare och smartare hus än vi kunnat föreställa oss. Snickarna som sedan kom och såg ritningarna nickade gillande. Grannarna suckade lätt avundande. Bygglovshandläggaren okejade. Och vi, familjen jublade, ”Karin grejade de’”
Karin Hvid Rydell är i våra (och grannarnas…) ögon en kunnig och originell arkitekt med utsökt smak, känsla för att passa in byggnaden i samspel med plats, väderstreck och ljus, och förmåga att komma med lösningar som lång överträffar beställarens förväntan. En arkitekt jag verkligen rekommenderar.”  Lasse Frid

 

Läs mer om goda råd när du vill bygga ett hus.

Goda råd

 

Byggregler

Sätt er in i detaljplanen för det område där ni ska bygga. Vilka begränsningar finns? Finns där servitut på tomten? Strandskyddet? Ring gärna och tala med en handläggare på kommunen. Det går också att be arkitekten undersöka detta.

 

Ekonomi

Fastställ en ekonomisk ram för projektet. Utgå från att ett isolerat trähus kostar ca 30 000 – 36 000 kr/ m2 beroende på standard och tillgång på byggare. Detta pris inkluderar inte kostnader för konsulter: arkitekt, konstruktör, VVS, elektriker. Samlat ligger dessa konsultkostnader på ca 15 % av den totala byggkostnaden. Arkitektens arvode ligger på mellan 6-10 %. Kom också ihåg kostnader för att söka bygglov, markentreprenad, eventuell avloppsanläggning och räkna in driftkostnader för huset även vintertid. Planera in 10 % av er budget till oförutsedda utgifter.

 

Behov/ program

Definiera era önskningar och behov. Gör en ”måste ha” och en ”kanske ha” lista. Vilka är era logistiska behov och vilka är era känslomässiga behov? Fundera över er vardag, hur ni vill att den ska fungera. Hur ser familjekonstellationen ut idag, och hur ser den ut om några år? Tänk in framtiden när ni planerar huset.

 

Tomten

Känn in er på tomten. Var kommer kvällsljuset? Var finns den fina utsikten? Vilka träd känns riktigt viktiga att behålla? Hur ska huset ligga i förhållande till grannar? Hur kan ni skapa många goda platser där ni kan sitta upp mot husväggen? I ett sommarhus är det härligt med många möjligheter att komma direkt ut på en uteplats, i daggvåta gräset eller en trappa att sitta med morgonkaffet. Platser där man ska kunna sitta många, och platser där man ska kunna vara i fred.

 

Byggtid

Var realistiska när ni planerar hur mycket tid ni själva kan lägga ned. Har ni själva tänkt att måla, bygga terrassen etc? Gör en tidsplan tillsammans med arkitekten. Var uppmärksam på vinterperioden som kan försinka byggeriet om det blir frost. Lägg tid och kraft på ritningarna. Det är lättare och väsentligt billigare att flytta ett streck på en ritning än en vägg när de först är byggda.

Se ritningarna som ett stöd och en garanti för er att ha kontroll över kostnader och utformning. Byggritningarna som arkitekten gör, används som underlag för olika entreprenörer att ge ett pris på. Ju mer detaljerade de är – ju mer exakt pris tvingas entreprenören att lämna. Och det uppstår inte heller ”tilläggsfakturor” under projektets gång för saker som ”det visste vi inte om”. Många tror felaktigt att det går bra att ta beslut på plats – det går – men det är mycket kostsamt.

Använd era pengar klokt; välj exempelvis ett golv av god kvalité, det ska hålla länge och stå emot mycket slitage. Undersök olika material, rådgör med arkitekten och känn efter vad ni tycker om. En utvändig träpanel t.ex. kan behandlas på många fina sätt om man önskar ett hus som ”smälter in” i naturen: järnvitriol, slamfärg, linoljemålning, lasyr.

Inse att det finns nästan inga s.k ”underhållsfria” material. Att äga ett hus innefattar en viss tid till att ta hand om det. Men om man inte vill ha träfönster ex.vis så välj alu/trä där utsidan är tålig och inte kräver underhåll, men insidan är i trä och ger atmosfär till rummet. Ett träfönster är en vacker detalj på ett hus, och det finns goda material som ek och teak. Eller en bra linoljefärg på ett furufönster av kärnvirke.

 

Inse vad du köper genom att anlita en arkitekt

Det du köper är idéer och förslag till lösningar på ditt bygg-, inrednings- eller anläggningsproblem. Arkitekten har en gedigen utbildning och utvecklad förmåga att tänka rumsligt och ger dig förslag i form av skisser, ritningar, 3D bilder så att du förstår hur huset hänger ihop och känns, specifikationer och goda råd. Allt detta är dock bara redskap för byggandet, inredandet eller anläggandet. Du betalar inte i första hand för att få en bunt ritningar, utan för att få de lösningar som bäst svarar mot de önskemål och krav du har och att undvika onödiga fel på byggplats som är kostsamt. Bäst resultat får du om du är aktiv som kund och har en engagerad dialog med arkitekten när förslaget växer fram.

Det är genom att vara omsorgsfull i valet av arkitekt och ta reda på om arkitekten i fråga har rätt sorts erfarenhet, förmåga och engagemang som man uppnår kostnadseffektivitet. För dig som kund är alltså timpriset och tidsåtgången egentligen ointressanta. Det är slutresultatet som du betalar för.  Ha därför alltid det slutliga resultatet för ögonen, både när det gäller kostnader och när det gäller kvalitet, funktion, utformning, resurshushållning eller andra egenskaper som du vill prioritera.

 

Kostnader för att anlita en arkitekt

Kostnaden för arkitektarbetet är mycket liten i förhållande till projektets totalkostnad, men arkitektens arbete har en avgörande betydelse för ett vackert och funktionellt hus. Kom dessutom ihåg att den viktigaste faktorn inte är priset på arkitekttjänsten, utan den långsiktiga investering som genomförandet av arkitektens förslag innebär. Generellt ligger kostnaden för arkitektens arbete  mellan 6-10 % av den totala byggkostnaden, beroende på hur stort projektet är. Detta pris inkluderar:

  • Skiss/idé – byggplatsbesök, möten, genomgång av program för byggnad och presentation av arkitektonisk lösning
  • Bygglovsritningar – myndighetshandlingar som innefattar situationsplan, plan, sektion och fasader. Skala 1:100
  • Förfrågningsunderlag – måttfasta ritningar som underlag att räkna fram pris utifrån. Här finns alla material, behandlingar och produkter fastställda. Skala 1:50, 1:20, 1:5.
  • Byggritningar – ritningarna från förfrågningsunderlaget fastställs. Underlag för el och vvs.

Jag  arbetar i projekt där jag hjälper er från början till slut i alla ovanstående skeden. Detta för att säkra ett fullgott resultat och det är så arkitektritade hus, av tradition, sett dagens ljus.

Jag har haft den stora glädjen att rita hus för kunder som varit lyhörda för arkitektur och förstått värdet av att samarbeta med en arkitekt. De hus som jag har ritat är ett resultat av ett nära samarbete med kunden och många samtal tillsammans. Husen håller en bra kvalitetsnivå med gedigna material, utan att vara exklusiva. De är trivsamma, yteffektiva och funktionella. Detta vill jag säga, har blivit mitt signum. Husen jag ritar ligger på en byggkostnad mellan 26 000 – 35 000 kr ink. moms. Jag vill vara ett alternativ till typhusmarknaden och erbjuda mina kunder trivsamma, gedigna, okomplicerade hus som passar just för den plats som ni valt.